El- och energiprogrammet

En verklighetsbaserad utbildning med stark anknytning till arbetslivet

Johan Brafield, lärare på El- och energiprogrammet, har jobbat som elektriker i 20 år på flera olika firmor innan han valde att sadla om till lärare:

-Jag ville jobba med ungdomar och kände att jag hade mycket yrkeserfarenhet och kunskap att förmedla vidare.

-Vi håller på att flytta till nya moderna lokaler på skolan där vi kan bygga upp en spegling av verkligheten. Efter att ha läst på El- och energiprogrammet kan man börja jobba med en gång som elektriker eller läsa vidare till exempelvis värmepumpstekniker eller elingenjör. Det är en bred utbildning med många veckors praktik. Under praktiken får eleverna en ingång till företagen och framtida möjliga arbetsgivare. Av förra årets avgångsstudenter fick alla jobb direkt efter studenten, avslutar Johan.

Samuel Ferencz Pizarro valde att söka till El- och energiprogrammet efter att ha hört en elektriker berätta om sitt yrke:

-Att kunna säga ”allt detta har jag gjort”. Det är härligt att känna stolthet över ett välgjort färdigt arbete. Efter studenten kommer jag att leta efter en lärlingsplats, och efter det vill jag läsa vidare inom samma ämnesområde, berättar Samuel.

-Jag pendlar till Haganässkolan från Diö med skolbuss varje dag. Det finns WiFi på bussen så det funkar bra att pendla. Man varvar ner och lyssnar på bra musik.

-Det bästa med att läsa på El- och energiprogrammet är att vi både får lära oss saker i skolan men också känna på verkligenheten genom all den praktik vi har, avslutar Samuel.

Följ denna länk för att läsa mer om utbildningen.