Lunchvernissage för Fotografisk Bild - "Jag är jag och ingenting annat" och visning av Sittmöbler

Onsdagen den 22 maj bjöd Fotografisk Bild in till lunchvernissage. Samtidigt visade Teknikelever upp Sittmöbler de jobbat fram med delvis återvunnet material.

Fotografisk bild
Titeln Jag är jag och ingenting annat är tagen från Astrid Lindgrens Saltkråkan och är det svar som Tjorven ger till Fabror Melker då han kallar henne för en liten fröken. I detta fotoprojekt visar eleverna upp människors olikheter och belyser rådande normer och roller i samhället, tillsammans med de eventuella fördomar som vi har gentemot varandra.

Ansvarig lärare, Beatrice Engman, om ämnet:
-Jag vill uppmärksamma mina elever på att när man fotar gör man ett aktivt val hur man vill framställa personen på bilden. Hur får jag personer med olika kön att se jämställda ut? Hur får jag en människa att se kraftfull ut? Man har en makt som fotograf som man ska vara medveten om, säger Beatrice.

-Det är viktigt att inte bara kasta om rollerna tycker jag, så att exempelvis kvinnor får maskulina poser och män feminina. Det handlar om att varje individ ska få utrymme att vara den man vill, på bild, och i livet, och känna sig trygg i det, avslutar Beatrice.

Elin Eriksson och Linnea Selin jobbade tillsammans med detta projekt:
-Vi vill väcka funderingar hos betraktaren om vad som är manligt och kvinnligt. När man tittar på våra foton får man fundera på vad det är man egentligen ser – om det är en kille eller tjej.

Sittmöbler av Teknikelever
Elever som går i trean på Teknikprogrammet visade vid detta tillfälle upp sittmöbler framtagna av delvis återbrukat material. Fokus låg på ergonomi och upcykling.

Lisa Johansson, elev på Teknik, berättar om sin stol och varifrån hon fick sin inspiration:
- Jag blev inspirerad av barnstolar och en barnstol med kaninöron. Sitsen på min stol hittade jag på second hand i Älmhult och ryggstödet var från början en sits. Armstöden på min stol är gjorda av benen och ryggstödet från en återbrukad stol.

-Det är kul att få ut sina idéer på olika sätt, berättar Lisa.

Sittmöbel designad av Lisa Johansson

Publicerad: