Handels- och administrations­programmet

Inriktning: Handel och service

Vill du ha ett kreativt arbete inom handel och jobba med service? Eller funderar du kanske på att starta eget företag? På Handels- och administrationsprogrammet får du utveckla både dig själv och din företagsamhet. Det handlar om att lära sig att möta människor och tillägna sig digitala kunskaper och färdigheter.

Handels- och administrationsprogrammet är ett yrkesprogram. Här skaffar du dig goda kunskaper för arbete inom handel och service som är vår inriktning.

Inom handel och administration är kommunikation och möten centralt. Du lär dig om försäljning, inköp och varuflöden, ekonomiuppföljning och företagande. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

Delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under minst 20 veckor. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är en mycket värdefull del av din utbildning. Du får unika erfarenheter och viktiga kontakter med ditt kommande yrkesliv.

Inriktning: Handel och service
Denna inriktning ger dig kunskaper om detalj- och partihandel. Du lär dig om näthandel, ledarskap och företagande och om entreprenörskap, service och kommunikation. Du kommer också praktiskt att få prova på att starta och driva ett företag genom Ung Företagsamhet (UF).

Vad kan du bli?
Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och kan påbörja din yrkesbana direkt eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier. Exempel på jobb efter avslutade studier: säljare eller butikssäljare, ekonomi- eller personalassistent, marknadsassistent, egen företagare, inköpare eller ledare i butik, kundservice och reception, personal-, ekonomi- och IT-administratörer.

Poängplaner
HA15, 16, 17, 18PDF (pdf, 153.5 kB)