IB

International Baccalaureate Programme

Vill du lära dig mer om vår globala värld och hur vi knyter an till varandra? Vill du läsa en utbildning helt på engelska där du blir utmanad och där du dessutom har möjlighet att studera utomlands?

International Baccalaureate Diploma Programme (IB-programmet) är en utbildning som ges enligt de regler och standarder som gäller för en IB skola. Det handlar om att förstå din roll i den globala världen. Du får också lära dig att arbeta med färdigheter som ger dig ett livslångt lärande.

IB World School
Haganässkolan är godkänd av den internationella organisationen IB och kan därmed erbjuda IB-programmet. IB World School har en gemensam filosofi – ett åtagande för att förbättra undervisning och lärande på ett mångsidigt och inkluderande sätt med elever och leverera ett utmanande program av hög kvalitet för en internationell utbildning.

International Baccalaureate är ett internationellt erkänt gymnasieprogram som ger dig tillträde till högskolestudier i mer än hundra länder, däribland Sverige.

Om du siktar på att studera vidare utomlands är Pre Diploma Programme och ett efterföljande tvåårigt IB-program (International Baccalaureate Programme) ett bra val.

PDP, Pre Diploma Programme
Pre Diploma Programme är ett förberedelseår för IB-programmet, som också finns på Haganässkolan. Under det förberedelseåret läser du samma kurser som på ett svenskt gymnasieprogram och nästan alla kurserna är på engelska. Du vänjer dig vid att studera på engelska, hitta din studieteknik, välja vilka ämnen du vill studera och på vilken nivå när du väl börjar på IB-programmet.

Efter det första året får du svenska betyg (F-A) i alla ämnen. Därefter kan du antingen välja att fortsätta på IB-programmet eller på ett svenskt gymnasieprogram, om du har behörighet för ett nationellt program.

DP 1
Programmets upplägg
Programmet har sex valbara ämnen som väljs utifrån följande sex grupper. Du väljer ett ämne från varje grupp:

  • Språk A: Swedish, English, School Supported Self Taught (other languages)
  • Språk B: English, Swedish
  • Indivduals and societies: Business Management, Global Politics, Psychology
  • Experimental Sciences: Biology, Chemistry, Physics, Design Technology
  • Mathematics: Two levels
  • Electives: Visual arts (Du får byta ut det konstnärliga ämnet mot ett annat ämne i de andra grupperna om du vill).

Du läser tre ämnen på Higher Level (240 timmar) och tre på Standard Level (150 timmar). Utöver de sex ämnena finns det ytterligare tre ämnen som alla IB-elever i världen läser. Dessa tre ämnen ingår i examinationen och är en viktig del i programmet:

  1. Theory of Knowledge tränar dig i att tänka kritiskt. Under lektionerna diskuteras logik, etik och filosofi. Betyget i kursen grundas på en uppsats i ämnet och ett muntligt föredrag du håller.
  2. Extended Essay är en mindre forskningsuppgift i ett av ämnena. Uppsatsen du skriver omfattar 4 000 ord. Då fördjupar du dig i något av de sex ämnena som du har valt.
  3. CAS-programmet, som omfattar creativity, action and service.

För att få din examen måste du vara klar med dina ämnen tillsammans med Extended Essay, Theory of Knowledge essay och ha fullföljt din CAS en månad före examinationsproven.

Examinationsprov
Examinationsproven görs i slutet av sista terminen av IB-programmet och utgör 80 procent av dina betyg. Varje ämne betygsätts på en skala från 1-7 (7 är det bästa). I ämnena Theory of Knowledge och Extended Essay får du betyg enligt tabellen E-A (A är det bästa).

Poängplan
Poängplan
PDF
(pdf, 42.5 kB)

Ansökningsformulär på engelska
AnsökningsformulärWord (word, 38.9 kB)

Policy documents
Admission Policy PDP and DPPDF (pdf, 156.5 kB)
Assessment PolicyPDF (pdf, 181.1 kB)
Academic Honesty PolicyPDF (pdf, 219.3 kB)
Language PolicyPDF (pdf, 131.4 kB)
Equal Treatment PlanPDF (pdf, 1.2 MB)
General Regulations DP
PDF
(pdf, 185.4 kB)Placement Test GuidancePDF (pdf, 660 kB)
PDF
(pdf, 185.4 kB)Mission StatementPDF (pdf, 80 kB)

Vill du besöka programmet?
Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök här. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till oss!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.