Förpackningar

Alla förpackningar som samlas in återvinns till nya förpackningar eller nya produkter. Hård plast kan bli allt från bullerplank till diskborstar och blomkrukor. Förpackningar av mjuk plast går däremot till energiutvinning.

Glas, wellpapp och pappersförpackningar blir till nya förpackningar. Metallförpackningar kan bli järnvägsräls, bilkarosser och mycket annat. Tack vare dig gör miljön en stor vinst varje gång du återvinner.

Återvinningsstationer

Det finns så kallade återvinningsstationerlänk till annan webbplats dit du går för att lämna förpackningar av plast, papper, metall och glas. Alla förpackningar ska vara tömda och rengjorda. Där finns också behållare för tidningar och småbatterier.

Producentansvar

Varje företag som tillverkar, importerar, fyller eller säljer förpackningar eller förpackade varor, ansvarar för att det finns ett insamlingssystem dit slutkunderna kan lämna förpackningarna för återvinning. Det kallas producentansvar.

Plastförpackningar

Hårda plastförpackningar

Exempel: flaskor, burkar, dunkar och små hinkar.
Gör så här:
Ta av korkar och lock, sortera dem efter materialslag och lägg dem lösa i behållarna. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i ihopknutna påsar.

Stora förpackningar som inte går ner i behållaren på återvinningsstationen lämnas på Äskya eller Liatorp återvinningscentral. Plastartiklar (till exempel möbler och leksaker), som inte är förpackningar lämnas som grovavfall. Plastflaskor med pant lämnas i butik.

Mjuka plastförpackningar

Exempel: bärkassar, plastpåsar, brödpåsar, smöraskar, yoggi- och kesoburkar, refillpaket, plastfolie och plastfilm.

Mjuka förpackningar lägger du i brännbart avfall hemma i det gröna kärlet.

Pappersförpackningar

Exempel: mjölk- och juicepaket, hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, skokartonger, toarullar och wellpapplådor.
Gör så här:
Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större.

Kuvert läggs i brännbart avfall medan tidningar, reklamblad och liknande läggs i behållaren för tidningar.

Metallförpackningar

Exempel: konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, dryckesburkar utan pant, penseltorra färgburkar, aluminiumfolie och aluminiumformar.
Gör så här:
Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar.

Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Stora förpackningar som inte går ner i behållaren lämnas på Äskya eller Liatorp återvinningscentral tillsammans med metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar. Dryckesburkar av aluminium lämnas mot pant i butik.

Glasförpackningar

Exempel: flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas.
Gör så här:
Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem efter materialslag.

33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och glas som inte är förpackningar lämnas på Äskya eller Liatorp återvinningscentral. Glödlampor/lysrör ingår i producentansvaret för elektronikavfall och lämnas också på Äskya eller Liatorp återvinningscentral.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.