Mobiltäckning

Mobiltäckning är en viktig fråga för många av kommunens invånare och företag. Under andra halvan av 2014 har Älmhults kommun i samarbete med Täckningskollen mätt upp mobiltäckningen i omgivningarna.

Undersökningen genomfördes genom att låta 10 mobiltelefoner åka med våra sopbilar på sina rutter runt om i kommunen. Vi har undersökt operatörerna Telia, Telenor, Tele2 och Tre, och såväl 2G-, 3G- som 4G-näten.

Överlag ger 3G-näten bäst resultat, och av operatörerna är det Telenor och Tre som har bäst täckning. Det kan dock skilja mellan olika orter vilken operatör som är bäst just där.

Resultaten redovisas på interaktiva kartor på webbplatsen www.tackningskollen.se/almhultlänk till annan webbplats - du kan zooma in olika områden, och välja om du vill se bara vissa operatörer eller vissa nät.

Varför har vi gjort mätningen?

Syftet med att genomföra den här mätningen är att kunna ge en oberoende bild där alla operatörer och nät har mätts upp samtidigt och med likvärdig utrustning.

Denna information är viktig för många grupper i samhället, såväl invånare som företag kan dra nytta av det, liksom besökare. Även kommunens egen verksamhet, exempelvis just våra renhållningsarbetare men också hemtjänstpersonal rör sig runt om i kommunen och behöver vara nåbara.

Bra täckning är viktigt både för att vi ska kunna ha en levande landsbygd, men även för att fler konkurrenskraftiga företag ska etablera sig utanför de största orterna i kommunen.

På sikt är förhoppningen att de områden som i dag har dålig täckning ska bli bättre. Vår pågående utbyggnad av fibernäten kan tyvärr bara hjälpa till en del och utvecklingen går dock mot att fler och fler använder mobiltelefoner, exempelvis för att surfa.

Se hela resultatet på www.tackningskollen.se/almhultlänk till annan webbplats

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.