Bostadsområden i Älmhults tätort

Bostadsområden i Älmhults tätort

I Älmhults tätort kan du bland annat bo sjönära i Möckeln, centralt mitt i centrum eller vid Älmhults handelsområde på Haganäs. I Älmhult finns alla möjligheter - det är bara att välja det som passar dig bäst!

Karta över Älmhults tätort

Klicka på kartan för större bild.

Centrum

I Älmhults centrum finner du främst äldre villor och hyreshus byggda på 1950–60-talet men även några nyare hyreshus byggda på 1980–90-talet.

I centrum finns det mesta samlat inom handel och restauranger. Här hittar du även Folkets hus, biograf, kulturhuset Blohmé med bibliotek samt två förskolor och järnvägsstation. Precis vid järnvägsstationen ligger Älmhults torg, där du bland annat kan sitta ner i en hammock och bara titta på folk. Centrummiljön runt torget har en unik struktur med gammal bebyggelse från sekelskiftet 1800-1900-talet. På västra sidan om järnvägen hittar du flera av IKEA:s bolag samt IKEA-museet.

Elmiers

Äldre villa- och hyreshusområde som gränsar till Haganäsområdet. Elmiersområdet och Haganäsparken är ett gammalt och för Älmhult historiskt fritidsområde med en större park där du hittar tennisbanor och motionsslingor, varav några är anpassade för rörelsehindrade. Här finns även vårdcentral och Nicklagården som är ett särskilt boende för äldre. I söder gränsar området till ett industriområde.

Gemön

Gemön ligger centralt och erbjuder såväl äldre villaområde som radhus- och marklägenheter. Utmed Växjövägen och Skolgatan hittar du två skolor, en Montessoriförskola och en friskola. I Gemön ligger Silverdalsområdet, med bland annat en skateanläggning för ungdomar.

Haganäs

Öster om centrum ligger Haganäs, som är ett bostadsområde med blandad bebyggelse av såväl äldre som nyare hyreshus och villor med barnvänliga innergårdar.

I området finns ett mindre industriområde, förskola samt kommunens gymnasieskola ”Haganässkolan” med gymnasiesärskola och vuxenutbildningar. I Älmhults kommun finns också en internationell skola som ligger i detta område. I Haganässkolan hittar du också simhall och utomhus finns två fotbollsplaner, varav en konstgräsplan. På Haganäsområdet ligger även ett gym och det nya IKEA-varuhuset med ett växande handelsområde med ett flertal butiker.

Hagabo

Norr om Haganässkolan och Haganäs handelsområde ligger Älmhults nyaste bostadsområde, Hagabo, som är under uppbyggnad. Det ligger nära centrum och olika byggnadsföretag har börjat bygga. Här kommer det i framtiden att finnas en park och naturmiljö – som gör området till ett attraktivt bostadsområde i Älmhult.

Klöxhult

Klöxhult har blandad bebyggelse med villaområde från 1960–80-talet och en del äldre bebyggelse från sekelskiftet 1900-1910-talet. I området finns även hyreshus, en skola samt två förskolor. Här finns även ett naturskönt elljusspår med skyltad kulturstig.

Majtorp

Villabebyggelse från 1960- och 80-talet. Här finns Älmhults kyrka, Almgården som är ett särskilt boende för äldre, vårdcentral samt idrottsplats. I området finns även ett industriområde.

Maskrosen

Maskrosen är ett nytt bostadsområde i Älmhult, beläget i västra delen, cirka en kilometer från centrum. Bostadsområdet består av moderna villor, hyreshus och marklägenheter som är byggda under 2000-talet.

Mossastan

Mossastan ligger centralt i Älmhult och här finns äldre villabebyggelse med trädgårdar. Området gränsar till ett industriområde och Älmhults järnvägsstation.

Möckeln

Äldre villaområde med vacker natur och många sjönära tomter vid sjön Möckeln. Här kan du bo i antingen flerbostadshus, marklägenheter eller i villa precis vid sjön. Vid Möckeln hittar du även en badplats, naturområdet Näset, ett industriområde och nära till en förskola.

Norregård

I huvudsak består bebyggelsen av bostadsrätter och marklägenheter. Villabebyggelsen är från 1980–00-talet. I området finns även en förskola.

Ormakulla

Område med främst villor byggda på 1970–80-talet. Det är nära till skog, hembygdsgård, kolonistugeområde, ridskola och brukshundklubb.

Paradiset

Kommunens nyaste villaområde ligger i nordvästra delen av Älmhult, bebyggt under 2000–10-talet. Här finns det närhet till natursköna områden, centrum, sjön Möckeln, badplats och camping. Här planeras det för fortsatt utbyggnad av villor samt möjlighet för hyreshus.

Västra Bökhult

Den nya stadsdelen Västra Bökhult, med närhet till kulturlandskap och badplats, ska rymma uppemot 300 bostäder och de första bostäderna ska stå klara redan 2017. Här finns möjlighet för dig som vill bygga ditt drömhus. Vi för även dialog med olika byggföretag som bygger villor, par-, rad- och flerbostadshus. Under våren 2017 är tomterna klara och du kan få tillträde. Till dess går det bra att ställa dig i vår kommunala tomtkö som du hittar här.


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.